TRT Istanbul Radyosunda Profesyonel Çalışmalar
[ÜNİVERSİTE KOROSU YILLARI VE
AVNİ ATUN ERKEKLER FASIL HEYETİ]
1954-1955 döneminde İ.Ü.Fen Fakültesi Matematik Bölümünde öğrenci olunca, kuruluşu henüz iki ya da üç yıl kadar olmuş olan Üniversite Korosu hakkında duyumlarım oldu. Bu koroyu Dr.Nevzat Atlığ kurmuştu ve o çalıştırıyor, yönetiyordu. Koro, İstanbul Radyo evinde faaliyet gösteriyordu. Yeterli bilgi ve donanıma sahip olmuştum. Radyo evine giderek Nevzat Atlığ ile görüştüm ; isteğimi belirttim. Beni dinledi, küçük bir sınav yaptı ve beni kabul etti. Artık, Üniversite Korosu’nun bir elemanı olmuştum. Perşembe günü saat 17 de yaklaşık iki saat süren bir çalışma ve iki haftada bir Pazar günleri saat 21 de bir saat süren bir konser gerçekleşecekti. Bir yıl sonra da koronun kadrolu elemanı olmuştum. Bu artık, bu işin karşılığında ücret alacağımı ifade ediyordu. Bu iş, bu çalışma yedi yıl sürecekti. Bu zaman içinde klasik eserlerin neredeyse tamamını icra etmiştik. Nevzat Atlığ büyük usta. İnanılmaz ve çok başarılı konserler gerçekleştirdik. Bizim programımızın olmadığı diğer iki pazar günü de, Mesut Cemil’in yönettiği Klasik Koro konser veriyor. Bu koroda tüm profesyonel sanatçılar yer alıyordu. Bunlar arasında Zeki Müren de vardı. İşte bizim koro, böyle bir koro ile eşleşmişti.
Üniversite Korosu’nda üçüncü yılım ... Büyük keman üstadı sayın Avni ATUN ile korodan bazı arkadaşlar görüşerek bir fasıl heyeti çalışması başlattılar. Bunda başı çeken arkadaşlarım sevgili Bülent Gündem ve Yavuz Şahinler. Her ikisi de daha sonra doktor oldular. Bu heyete radyonun profesyonel üç sanatçısı da katıldı. Beni de davet ettiler. On iki – On beş arasında bir kadro oluştu. Fasıl heyetinde sadece erkekler var. Bu nedenle faslımızın adı Avni Atun Erkekler Fasıl Heyeti oluyor. Bir sınav vererek işe başlıyoruz. Pazar günleri saat 16 da başlayan ve yarım saat süren bir fasıl programı yapıyoruz. Faslı yöneten Dr.Bülent Gündem. Radyoda bir program yapacaksanız, hiç kuşkusuz bunun bir de ön hazırlığı, provası olacaktır. Bu demektir ki Pazar günleri saat 13 ya da 14 de radyo evindeyim. Bu fasıldaki çalışmam da dört yıl kadar sürdü.
Bu çalışmalarımızın karşılığında az da olsa bir ücret alıyordum.Amatörlere her program başına 30 TL tahakkuk ediyor, pul ve vergi diye kesilenden sonra bunun 27 lirası ödeniyordu. Üniversite korosu ile 2 program, fasıl heyeti ile de 4 program yaptığımıza göre aylık olarak toplam 162 lira aldığımız ay oluyordu. O tarihlerde üniversitede de maaşlı memurum ve ayda 172 lira da oradan alıyorum. Demek ki bazı aylarda 300 TL yİ aşan bir gelir sahibi olmuşum.
27 Mayıs 1960 günü bir askeri darbe oldu ve asker devletin bütün kurumlarına el koydu. Bu şekilde İstanbul Radyo Evi de asker kontrolüne geçti. O güne kadar olmayan bir uygulama başlatıldı. Radyoda işi olan herkese, bu arada bana da bir tanıtım belgesi verildi. Girişlerde imza vermeye başladık. Ne olduğunu bilmediğimiz ve bir türlü anlayamadığımız bir gelişme, Nevzat Atlığ’ın aniden radyo evi müdürlüğünden ayrılarak Bağdat’a gitmesi olmuştur. Bunun sonucu olarak üniversite korosu dağılma sürecine girdi. Askeri idare, tüm amatör koroların kapatılması kararı alınca, bizim fasıl heyetinin radyodaki neşriyatı da böylece son bulmuş oluyordu. 1960 yılının Ekim ya da Kasım ayında radyo ile ilişiğimiz kesilmiş oldu.
Avni Atun hocanın etrafındaki bu ekip bir süre, onun Beyoğlu’ndaki evinde çalışmalara devam etti. Bu arada özel davetler alıyoruz ve bazılarında profesyonelce işler yapıp bundan nemalanıyoruz. Bunlar içinde gezi gemilerinde, evlerde özel davetlerde, bazı konserlerde giriş (üvertür) program yapmak için çağrılıyoruz. Çeşitli ve değişik bazı nedenlerle, zamanın ünlü bir çok sanatçısı ile tanışıyorum.
Istanbul Radyosu Üniversite Korosu - Şef: Dr. Nevzat Atlığ / 21. Aralık.1954
Istanbul Radyosu Üniversite Korosu - 6.Mart.1955 Konseri