Salı 16 Nis 2024

Isırılmış Elmanın Öyküsü

Yazdır PDF

ISIRILMIŞ ELMANIN ÖYKÜSÜ

Elektronik pazarında etkili ve çoğu ürün çeşidinde öncü firma olan Apple'ın logosunu günlük yaşamımızda sıklıkla görür olduk. Bu logo özellikle firmanın ciddi pazar payına sahip olduğu akıllı telefonların arkasında da görünmekte. Biz de bunu hatırlatmak için buraya simgesel olarak bu logoyu koyduk. Bunun ilginç bir öyküsü var. Bu ayın köşe yazısı bu öyküyü konu edindi.

Apple ilk kurulduğu yıllarda, sadece bir elma çeşidinin adı olan Macintosh adını kullanmıştı. Daha sonra bu öyküde anlatılan gelişmeye bağlı olarak bu logo, Isırılmış Elma şekliyle yer değiştirdi. Bu nereden çıktı ? Isırılmış elmanın bu kadar önemsenmesi acaba neden ?  Aşağıda bu konuyu aydınlatıcı açıklamalar bulacaksınız.

Önce bu konunun kahramanını tanıyalım : Alan Mathison Turing. O döneminin bir dahi matematikçisidir. O, matematikçi olarak yetişmiş, daha sonra mantık ile ilgilenmiştir. Bu konularda yaptığı çalışmaların yanı sıra uygulamadaki gerçek sonuçlar hakkında düşünüp, modeller oluşturmaya başlamıştır. Bu onu, kendi adıyla anılan Turing Makinaları'nın buluşuna kadar götürecektir. Ondan sonraki aşama artık onun için Evrensel Hesap Makinası'dır. Bununla ilgili bir de bir eser yayımlamıştır : On Computable Numbers With An Application to the Enstcheidungens Problem.

İkinci Dünya Savaşı başladığı zaman kendi çalışmalarına iki-üç yıl ara vererek Dış İşleri Bakanlığı'nın iletişim bölümde görev yapmıştır. Ulusal Fizik Laboratuarında Hesap Makinaları ile ilgilenmiş, ilk kez Yapay Zeka ile ilgili çalışmaları başlatmıştır. 1950 yılından itibaren Sibernetik ile ilgilenmiştir.

Bu dahi matematiçi II.Dünya Savaşı sırasında, Almanlar tarafından kullanılan ENİGMA adlı hesaplayıcının şifre mekanizmasını çözerek, adeta savaşın gidişatını değiştirmiştir. Çünkü artık Alman donanması ve uçakları bu şifrelerle yönlendirilen harekatlarını yapamaz olmuşlardır. Böylece etkisiz kalmışlardır. Bu durum İngilizlere bir üstünlük sağlamıştır. Böylece O, matematik tarihine şifre kırıcı olarak geçmiştir. Daha sonra bu konuyu, kendi alanında geliştirmiştir. Bu çalışmaların sonunda ortaya Turing Makinaları çıkmıştır. Turing makinalarından söz etmiyeceğim. Çünkü esas konumuz ısırılmış elma ...

Isırılmış elmanın öyküsüne gelince ... Alan Mathison Turing henüz 42 yaşında olduğu 1954 yılında Wilmslow Cheshire'de ölmüştür. İngilere'de savaş zamanı yaptığı hizmetler, önemli katkılar siyasiler ve askeri çevrelerce pek ciddiye alınmamış ve Turing adeta dışlanmıştır. Ancak bilim insanları onun değerini bilmektedirler. 1954 yılında bir gün Alan Turing evinde ölü olarak bulunur. Elinde tek ısırık alınmış bir elma bulunmaktadır. Bu çok dikkat çekmişti. O gerçekte zehirli bir elmaydı ve Turing bu elmayı ısırarak intihar etmişti. Nedeni tam anlaşılamayan bu ölüm şekli için sonradan çeşitli söylentiler çıkarıldı.

Isırılmış elma logosu, zehirli elmayı temsil etmektedir. Bu elmayı, ısırarak ölen Alan Turing'i anmak için kullanıldığı söylenmektedir. Onu unutmamak , unutturmamak adına böyle yapıldığına inanılıyor. Öncesinde Steve Jobs ilk zamanlar, İncil'de yer alan Havva-Adem öyküsündeki elmayı kullanmaya başlamıştır. Daha sonra Turing'in bu şekilde ölümüyle, onu ölümsüzleştirmek için logoyu ısırılmış elma olarak değiştirmiştir. Sonuçta, Macintosh firması kurucuları, bilgisayarların babası sayılan Alan Turing'e saygılarından, bilgisayar firmasının simgesi olarak ısırılmış elma logosunu kullanıyorlar.